czwartek, 14 marca 2013

BANANOWE MUFFINKI PROTEINOWE

Potrzebujemy:



Składniki suche:

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej (myślę, że owsiana też się nada)
  • 2 miarki odżywki białkowej typu Whey 
  • 1/2 szklanki stevii lub ksylitolu (ja nie słodziłam niczym i wyszły i tak słodkie, ale co kto lubi:))
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Składniki mokre:

  • 2 dojrzałe banany rozgniecione widelcem na papkę
  • 1/2 szklanki białek
  • 150 ml jogurtu greckiego
  • opcjonalnie: kilka kropli ekstraktu waniliowego
 
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Mieszamy dokładnie osobno suche składniki, a osobno mokre . Łączymy suche i mokre składniki w jednej misce i przekładamy masę do formy na muffinki.  Pieczemy 20 min. Pod koniec pieczenia można wbić wykałaczkę - jeśli wychodzi sucha to muffinki sa juz gotowe.



Na jedną muffinkę: 85 kcal, 1g tłuszczu, 8 g węgli, 8 g białka, jeśli posłodzimy to 4 g cukru.

Smacznego !

M.

12 komentarzy:

  1. Nowy przepis z odżywką białkową :) Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak smakują. Nie bardzo lubię robić jakiekolwiek wypieki, ale te muffinki przygotowuje się bardzo szybko i w prosty sposób, dlatego przepis drukuję i wypróbuję w kolejnym miesiącu, bo wtedy mam zamiar kupić odżywkę białkową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ Wy mi robicie ochotę na pichcenie! Brzmi pysznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można dostać mąkę kokosową lub migdałową poza internetem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach eko. Czasem trafia się w normalnych. Np. w lidlu sprzedaja zmielone migdały w paczkach po 200g za 7 zł z hakiem.
      M.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  5. ooo fajny pomysl, wlasnie przymierzalam sie do zakupu jakiejs odzywki bialkowej wiec moze przyrzadze jak juz poczytam na ten temat i kupie : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Jutro próbuję! Zapraszam do mnie, ja dopiero zaczynam zdrowy tryb życia - im więcej obserwujących, tym większa motywacja, także będę wdzieczna. :P Świetny blog, koleżanka próbowała już pichcić niektóre potrawy według Waszych przepisów i muszę przyznać, że całkiem smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chyba muszę zrobić ;) wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  8. brzmi smakowicie aczkolwiek supli nie używam,

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem dlaczego ale mi wyszła beznadzieja. Na początku nic na to nie wskazywało a surowe ciasto wydawało się smaczne. Piekłam a babeczki rosły, ale tylko do 7 minuty. Potem zaczęły opadać i wyszły mi raczej flaki. Ciasto po upieczeniu nie jest już smaczne. PS. robiłam bez ksylitolu.

    OdpowiedzUsuń