wtorek, 4 czerwca 2013

SZPINAK - CZY WARTO GO JEŚĆ ?

Zapewne wielu z was szpinak kojarzy się ze zdrowiem i siłą. Myślę, że duży wpływ miała na to bajka "Popeye" lub jak kto woli Papaj. Główny bohater właśnie dzięki zjedzeniu puszki szpinaku dostawał super mocy :) A jak to wygląda naprawdę? Czy szpinak faktycznie jest taki dobry dla naszego organizmu ? Przekonajmy się. 


W Polsce uprawiany i najbardziej rozpowszechniony jest tzw. szpinak warzywny, to właśnie ten szpinak który zaliczamy do warzyw i zjadamy na co dzień. Szpinak występuje również w innych gatunkach np. szpinak czteropręcikowy, szpinak wodny czy szpinak chiński jednak nie są one tak spopularyzowane jak szpinak warzywny. 

Wracając do tematu: według naukowców szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw które zawiera mnóstwo składników mineralnych np. żelaza czy też chlorofilu i przeciwutleniaczy (np. luteina i betakaroten) jak i witamin.




To są ogólne aspekty zdrowotne, a jak szpinak wpływa na osoby odchudzające się ,bądź trenujące w celu polepszenia wyglądu swojej sylwetki i budowania masy mięśniowej?

-Szpinak jest bardzo dobrym źródłem białka więc to już jest pierwszy powód, dla którego powinien znajdować się w diecie osób aktywnych.

- zawiera dużo  witamina A która wpływa na utrzymanie prawidłowej kondycji skóry oraz włosów,

 -Szpinak dostarcza organizmowi azotanów które poprawiają pracę mitochondriów dzięki czemu nasze mięśnie są w stanie dłużej, ciężej i wydajniej pracować.

-witamina C - która jest silnym przeciwutleniaczem oraz odpowiada  za wytwarzanie kolagenu, podnosi odporność organizmu, przyśpiesza gojenie ran i zrastanie kości, chroni przed miażdżycą i odkładaniem się cholesterolu

-zawiera również cholinę związek chemiczny, który zapobiega otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie.

-witamina B2 - która odpowiada za  funkcjonowanie układu nerwowego w sposób prawidłowy, współdziała w przemianie aminokwasów i lipidów,

-zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby jaką jest zanik mięśni,

- ponadto zawiera dużo wody i mało kalorii

Należy jednak pamiętać, że istnieją przeciwwskazania w jedzeniu szpinaku w dużych ilościach  dotyczy to w szczególności osób : 
- w podeszłym wieku (zbyt duża  zawartość żelaza może być dla nich szkodliwa) 
- chorych na artretyzm 
- chorych na reumatyzm 
- mających schorzenia nerek, wątroby lub układu pokarmowego.

 A jak najlepiej smakuje szpinak? My jemy go nawet na surowo (jemy listki lub dodajemy je do kanapek, ale można w jakiś ze sposobów przedstawianych już wcześniej na naszym blogu np. SAŁATKA Z KURCZAKIEM SZPINAKIEM RUKOLĄ I FETĄ lub w formie KOLOROWEGO KOKTAJLU MAJOWEGO albo dodać do tortilli

Podsumowując polecam spożywanie szpinaku (oczywiście tym, którzy nie mają przeciwwskazań do spożycia) 

Powodzenia !

W.

24 komentarze:

  1. baaardzo lubię szpinak! Szczególnie z kurczakiem i serem feta. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szpinak! Najczęściej smażony na maśle z jajkami !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dziś zrobiłam sałatkę ze szpinaku i pokrojonych truskawek, delikatnie pokropioną octem winnym. Bardzo dobra, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ...też lubie szpinak :D Dobrze, że podkresliłaś, że nie jest wskazany każdemu. Niestety szpinak ze względu na szczawiany blokuje wchłanianie wapnia dlatego osoby z chorobami kości nie powinny go spożywać nadmiernie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podkreśliłem :) Bloga prowadzimy we dwójkę :) Ten post jest akurat mój - osobnika płci męskiej ale dzięki za komentarz :)

      Usuń
  5. Hehe już myślałam ze są jakieś przeciw !

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie tak mi się szpinak kojarzy z Papejem, dlatego wcinam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jako dziecko brzydziłam się nim, teraz uwielbiam :) Również lubię jeść go na surowo do kanapek czy dodawać do koktaji, a najbardziej chyba w sałatce szpinak-kurczak-jabłko-suszona żurawina (może dziwny mix, ale mi smakuje) :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Szpinak to samo zdrowie:) I ile potrwa można z nim wykombinować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja polecam sałatkę ze szpinaku z jajkiem :) albo brązowy makaron ze szpinakiem i serem feta - pyszne i lekkie

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię bardzo, od dziecka lubiłam i dlatego byłam inna bo dzieci nie lubiły. Pije koktajle ze szpinakiem, i do obiadu i do sałatki i corce próbuje wciskać ale nie chcę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wprost uwielbiam szpinak. Jeszcze nigdy nie jadłam go na kanapkacj - czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. szpinak jest pycha, kiedyś nie lubiłam bo dostępne były tylko mrożone papki ale od kiedy można w Polsce kupić liście to korzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak uwielbiam od dziecka - miałam go zawsze z własnej grządki lub świeży z warzywniaka - bo w Polsce z a w s z e można było kupić go w liściach, właśnie w warzywniakach, ew. na bazarkach lub targu. Mrożonki też były, ale i świeży. Mrożony - rzeczywiście może zniechęcić:))) Ale jedzony na surowo nie jest najzdrowszy. Potrzebuje także odrobiny tłuszczu, aby nie utracić witaminy A i E. Pozdrawiam szpinakożerców!

      Usuń
    2. Szpinak uwielbiam od dziecka - miałam go zawsze z własnej grządki lub świeży z warzywniaka - bo w Polsce z a w s z e można było kupić go w liściach, właśnie w warzywniakach, ew. na bazarkach lub targu. Mrożonki też były, ale i świeży. Mrożony - rzeczywiście może zniechęcić:))) Ale jedzony na surowo nie jest najzdrowszy. Potrzebuje także odrobiny tłuszczu, aby nie utracić witaminy A i E. Pozdrawiam szpinakożerców!

      Usuń
  13. szpinak jem, bo na ogródku rośnie :P ale dużo bardziej wolę rukolę za jej ciekawy, lekko orzechowy smak :)

    Masz ochotę na wzajemną obserwację? :)
    Jeśli tak to zapraszam do siebie,
    Renews xxx

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię szpinak ale tylko jako "papka" z czosnkiem i serem pleśniowym :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Robie sobie soki: szpinak, seler, + owoce. Pychota! A szpinak ma dużo białka, nie wiedziałam:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szpinak, koniecznie z czosnkiem:) Bardzo lubię zielone spaghetti właśnie ze szpinakiem! Genialne:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ryba w szpinaku - coś pięknego!

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie w domu nigdy się nie jadło szpinaku, bo dla mamy był "ble". Ale jak się okazało ja go uwielbiam - a podany w odpowiedni sposób, smakuje wyśmienicie. Moja ulubiona wersja: kasza gryczana ze szpinakiem (z czosnkiem i śmietaną) przykryta jajkiem sadzonym :) Nawet ostatnio zamieściłam przepis. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  19. Przede wszystkim, dobry szpinak to ten, który jest dobrze przyprawiony. Znalazłem kiedyś opinie, że praktycznie z większości roślin, które porastają nasze łąki i nie są gorzkie, można zrobić papkę, która po przyprawieniu będzie nieodróżnialna od szpinaku. Osobiście jadłem przyrządzoną w ten sposób lebiodę i ... jest OK.

    OdpowiedzUsuń
  20. Szpinak... pycha! Ja robię taką sałatkę. Świeże liście oddzielam od łodyg, płuczę, wrzucam do miski dodaję pokrojone suszone pomidory, pokrojony w drobną kostkę czosnek( ok 3 ząbki) wkruszam ser feta i posypuję podprażonymi pestkami słonecznika. polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja lubię szpinak ze śmietaną , serem żółtym do naleśników. Szkoda tylko, że zielone warzywa tracą witaminy podczas gotowania, smażenia, pieczenia.

    OdpowiedzUsuń