piątek, 12 grudnia 2014

ZIMOWA KONFITURA Z JABŁEK I ANANASA

Naszło mnie na zimowe smaki :)

Potrzebujemy:

1 kg jabłek
1 ananas
1 łyżeczkę cynamonu
pół łyżeczki imbiru
poł łyżeczki kurkumy
4 łyżki ksylitolu (lub dowolna ilość innego naturalnego słodzika)
szczyptę soli

Jak to zrobić?



Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z ananasem. Wrzucamy do gara z grubym dnem. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż owoce się rozpadną. Ja gotowałam 1,5 h.

Przekładamy gorącą konfiturę do wyparzonych wcześniej wrzątkiem słokiów i układamy słoiki do góry dnem. Gdy konfitura ostygnie słoiki są zawekowane.


Pyszny cynamonowo - egzotyczny smak na zimowe wieczory. Jako dodatek do naleśników, serków wiejskich i do podjadania ze słoika :)



Smacznego !

2 komentarze: