wtorek, 6 stycznia 2015

DWA ULUBIONE FIT CIASTA : BISZKOPT ORZECHOWY I CIASTO FASOLOWO - CZEKOLADOWE



Oba ciasta gościły u nas na fit świątecznym stole. Rezygnacja z cukru i tradycyjnych słodyczy wcale nie oznacza końca wypieków i słodkich, zdrowych eksperymentów w kuchni. Mam nadzieje, że wszyscy ochłonęliście już po świateczno-sylwestrowym obżarstwie i z ciekawością obejrzycie te dwa przepisy na FIT CIASTA.

1. BISZKOPT ORZECHOWY - kaloryczny, ale zdrowy. Roztacza cudowny zapach bakalii i orzechów i świetnie smakuje. Jest bardzo sycący. Mały paseczek tego zapychającego skubańca zaspokaja głód na 2 godziny.



Oto składniki:

10 dag oleju kokosowego
2 płaskie łyżki ksylitolu lub innego zdrowego słodzika
6 jajek od szczęśliwych kur
25 dag zmielonych orzechów włoskich
2 dag rodzynek
2 dag moreli pokrojonych w paseczki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki owsianej (lub migdałowej) do posypania formy


Olej kokosowy ucieramy z ksylitolem. Ucierając dodajemy stopniowo 6 żółtek i zmielone orzechy włoskie, rodzynki i morele oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

W osobnej misce ubijamy 6 białek na sztywna pianę i delikatnie łączymy z masą orzechową. Tortownicę smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką owsianą. Wlewamy masę do tortownicy.

Pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni.





2. CIASTO FASOLOWO - CZEKOLADOWE


Moja zmodyfikowana wersja ciasta fasolowego Agnes - http://www.agnesblog.pl/2013/10/to-co-jesz-ma-znaczenie.html

Potrzebujemy:

1 puszka czerwonej fasoli (najlepiej bez soli i cukru w składzie)
5 jajek
3 laski wanilii
6 łyżek oleju kokosowego
1/4 szklanki ksylitolu
6 łyżek kakao
1 łyżeczka sody
3 łyżki wiórków czekoladowych słodzonych ksylitolem (lub starta gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao). Ja użyłam tych wiórków :



Fasole płuczemy, wrzucamy do miksera, dodajemy 3 jajka, ksylitol i ziarenka z 3 lasek wanilii. Miksujemy.

W osobnej misce mieszamy kakao z sodą.

W większej misce miksujemy 2 jajka z olejem kokosowym. Dodajemy masę fasolową, kakao z sodą, 2 łyżki wiórków czekoladowych i delikatnie mieszamy.

Przelewamy do silikonowej formy (jeśli nie masz takiej trzeba natłuścić blache olejem kokosowym i posypać np. mąką owsianą).

Pieczemy 35 min wtemp. 170 stopni.

Wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące ciasto posypujemy z wierzchu łyżką wiórków czekoladowych, które od razu się stopią tworząc czekoladową polewę :)


Ciasto jest mokre, ciężkie i czekoladowe :)

Wiele osób próbowało tego ciasta zgodnie twierdząc, że jest pyszne i , że w ogóle nie czuć w nim fasoli.


Smacznych wypieków!

M.











31 komentarzy:

  1. omm... ten biszkopt wygląda super;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm :-) muszę zdobyć te wiórki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają naprawdę smacznie *o*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również smakują naprawdę genialnie, szczególnie ciasto fasolowe :) Zachwyca się nim cała rodzina (nawet ta nie fit część). Orzechowe również daje czadu i jest bardziej lubiane przez męską część rodziny :)

      Usuń
  4. bardzo oryginalne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto z fasoli. Coś ciężko mi sobie wyobrazić , żeby było dobre. Ale lubię sprawdzać nowe smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszne, a w smaku przypomina popularnego murzynka :)

      Usuń
  6. Ciasto z grochu? Muszę spróbować, wygląda zjawiskowo dobrze!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochamy wypieki! Wkrótce u nas nasze ulubione przepisy. A ciasto fasolowe niesamowicie ciekawe. Zapraszamy na naszego nowego bloga: blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy bym na to nie wpadła, żeby zrobić ciasto z fasoli:). Brzmi ciekawie, ale chyba bardziej przypadło mi do gustu orzechowe, to moje klimaty, mniam:).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno orzechowe jak i fasolowe są warte wypróbowania.

      Usuń
  9. Wygląda rewelacyjnie! Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi ciekawie :) może zacznę eksperymentować w kuchnii

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie no cudownie to wygląda a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Fasola w cieście? :) Tak! Dzisiaj wypróbowałam przepisu od Ciebie i jestem pod wielkim wrażeniem :) Ciasto ze zdrowych składników, pyszne i o dziwo faktycznie nie czuć fasoli! Jak widać można jeść zdrowo i smacznie, a nawet czasem na słodko pomimo dbania o formę ! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się :) Dodam, że ciasto zasmakowało również babci, a jak wiemy babcie nie wyobrażają sobie wypieków bez cukru :)

      Usuń
  13. Słyszałam wiele dobrego o fasolowym cieście, teraz tylko muszę kogoś znaleźć, żeby mi upiekł ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wydrukuj przepis i spróbuj swoich sił, a możliwe, że już za pierwszym razem Ci wyjdzie :)

      Usuń
  14. Super :)
    http://fitella.blogspot.com/
    Zapraszam serdecznie na mojego bloga :)
    Zdrowa żywność ♥

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobię napewno :)
    zapraszam do siebie

    http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24648109

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja piernicze ale pychotki :]

    OdpowiedzUsuń
  17. oryginalne przepisy. Świetny blog - zapraszam do jego bezpłatnej promocji na mojej platformie (rejestracja zajmuję chwilę) - bo jest tego wart. Najciekawsze posty udostępniamy również na naszym profilu na facebooku.

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiłam już wielokrotnie ciasto fasolowe, jest tak cudownie mokre i czekoladowe, że jeszcze nikt nie zgadł, że zrobione jest z fasoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przepis! i kto powiedział, że dieta nie może być pyszna !

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja robiłam babeczki fasolowe, są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciasto z fasoli wygląda baaardzo apetycznie!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. No muszę przyznać, że wyglądają zachęcająco, ja od dłuższego czasu szukam przepisów na fit ciasta, te zapewne spróbuję, już niedługo jak zakończę Dietę Norweską :)

    OdpowiedzUsuń