wtorek, 23 czerwca 2015

PLACEK RABARBAROWY







Potrzebujemy: 

Na ciasto: 

300 g maki orkiszowej
100 g masła (wiem wiem nie jest to fit, zna ktoś jakiś dobry zamiennik masła do kruchego ciasta?)
1 jajko
1 łyżeczka ksylitolu
szczypta soli

Na nadzienie: 

5 łodyg rabarbaru
2 jabłka - najlepiej renety
10 dużych truskawek
6 łyżek ksylitolu
1 łyżeczka cynamonu
 pół szklanki wody


Jak to zrobić: 

Nadzienie: obieramy rabarbar i kroimy w małą kostkę, to samo robimy z jabłkami, dorzucamy pokrojone truskawki, wlewamy wodę, dodajemy ksylitol i cynamon i gotujemy na małym ogniu ok pół h, aż wszystko rozpadnie się na mus. Polecam gotować w dużym garnku.

Ciasto: Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy sól, ksylitol, masło i jajko. Mieszamy i zagniatamy. Wstawiamy wyrobione ciasto do lodówki na pół h.


Wykładamy tortownice ciastem (zostawiamy trochę na dekoracyjną kratkę na wierzch ciasta), wkładamy ciasto do piekarnika na 20 minut na 180 stopni. Wyjmujemy, wlewamy mus do ciasta, układamy kratkę z pasków ciasta i wstawiamy ponownie do 180stopni na 30 - 35 minut.

Pycha.. tylko to masło nie daje mi spać... ma ktoś pomysł na zamiennik??

POMYSŁ NA KONFITURKĘ : zawsze robię więcej nadzienia i to co zostanie wekuje do słoiczków. Pycha jako mus np . do ryżu, do jogurtu, serka wiejskiego, do deserów:



 Smacznego!

M.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam desery z rabarbarem w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do owsianki i jaglanki :) tak, tak musy są super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie to musi być dobre! Uwielbiam dietetyczne ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę się przyznać, że w tym roku jeszcze nic nie upiekłam z rabarbaru. Ale dzięki za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie! Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy przepis dla każdego, kto lubi słodko-kwaśne smaki. Już od dawna przygotowuje się do mojego pierwszego ciasta z rabarbarem. Myślę, że właśnie trafiłam na właściwy, zdrowy przepis. Na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaa świetny przepis i co najważniejsze zdrowy! :) Rabarbar kojarzy mi się z latem, w tym roku całkiem o nim zapomniałam :) Natomiast już wiem na co go wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hah. Wygląda jak American Pie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie! :-)
    +obserwuję i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja dostałam ostatnio od koleżanki garść badyli rabarbaru i zrobiłam konfiturę tylko z niego. Pyyyszna! Miało być na zimę ale już cała zjadłam, hehe...

    Ps.Świetny blog! Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A olej kokosowy nie da rady zastąpić masła? :)

    OdpowiedzUsuń