wtorek, 20 września 2016

Witaminki, witaminki…nie tylko dla chłopczyka i dziewczynki


Nie jest odkryciem Ameryki stwierdzenie, że warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety. Naukowe potwierdzenie tej wiekopomnej teorii znajdziemy również w zmodyfikowanej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, gdzie warzywa i owoce stanowią podstawę tejże piramidy plasując się tuż za aktywnością fizyczną. Warto zaznaczyć, że zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia w naszym codziennym menu powinno znaleźć się proporcjonalnie 3/4 warzyw oraz 1/4 owoców, przy czym warzywa powinny być różnokolorowe (z przewagą zielonego) i powinniśmy je spożywać również na surowo.

Dieta owocowo-warzywna

„Kto chce być silny, zdrowy jak ryba, musi owoce jeść i warzywa!” – tak swego czasu śpiewały Fasolki, a wraz z nimi cała Polska. Co bardziej ortodoksyjni wyznawcy kultu ‘zieleniny’ zrezygnowali całkiem z innych posiłków na rzecz właśnie warzyw i owoców.
Surowe warzywa i owoce są bogate w enzymy i inne nietrwałe substancje obecne w żywych roślinach, które sprzyjają oczyszczaniu organizmu z toksyn. Trzeba jednak pamiętać, że zbyt duże spożycie nieugotowanego pożywienia może skutkować osłabieniem trawienia i wywołać niekoniecznie pożądane, gwałtowne reakcje oczyszczające. Ludzie to nie krowy (mimo, że niekiedy wydaje się inaczej…) iw większości przypadków nasz system trawienny jest zbyt słaby, żeby poradzić sobie w dłuższej perspektywie z trawieniem sporych ilości surowych warzyw i owoców.Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest poddanie ich(nawet krótkiej) obróbce termicznej przed spożyciem. Można podgotować na parze, zblanszować bądź upiec. Wartoteż postawić na kiszone warzywa, które nie tylko są już częściowo przetworzone i tym samym lżej strawne, ale również dostarczają nam naturalnego probiotyku, czyli bakterii kwasu mlekowegowzmacniających trawienie.

Dieta dr Dąbrowskiej

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej to nic innego jak dwuetapowy program odchudzania, dążący do detoksykacji organizmu oraz przywróceniastanu równowagi wewnętrznej. Zrzucenie zbędnych kilogramów nie jest celem samym w sobie – to ‘efekt uboczny’ stosowania diety. Pierwszy etap diety to lecznicza głodówka trwająca w zależności od potrzeb od kilku do nawet kilkudziesięciu dni. Drugi etap stanowi zdrowa dieta bazująca na niskoprzetworzonych produktach (warzywa, owoce, ziarna, rośliny strączkowe), dostępnych w naszej szerokości geograficznej.

Dlaczego warto pić świeżo wyciskane soki

Powodów znajdziemy dziesiątki, przedstawiamy niektóre z nich.

  1.  Świeżo wyciskane soki to ekspresowedostarczenie organizmowi witamin, minerałów i  enzymów – już 15 minut po spożyciu będą buszować po Twoim krwiobiegu, a Ty poczujesz „energetycznego kopa” działającego lepiej i dłużej od kawy.
  2.  Zdrowie ‘w pigułce’. Na 1 litr soku otrzymanego poprzez wyciśnięcie w wyciskarce potrzeba około 1,5-2 kg owoców lub warzyw. Nie jest łatwo codziennie zjeść taką ilość jabłek lub marchewek, ale już wypić sok – z przyjemnością!   
  3.  Różnorodność i urozmaicenie – w świeżo wyciskanych sokach bez problemu przemycimy warzywa, owoce czy zioła, których nie zjedlibyśmy w czystej postaci. Docenią to z pewnością chociażby rodzice dzieci, które za nic w świecie nie tkną zupy, jeżeli pływa po niej choćby milimetrowy skrawek zielonej pietruszki. Ale już ‘shrekowy koktajl’ czy ‘nektar mocy Grincha’zupełnie inaczej działają na wyobraźnię małych i wymagających smakoszy.
  4.   Świeżo wyciskane soki działają alkalizująco na organizm. A co to znaczy? Najogólniej rzecz ujmując przywracają odpowiednie pH, zaburzone najczęściej poprzez zakwaszającą dietę (cukier, mięso, nabiał, białe pieczywo), stosowanie używek i siedzący tryb życia. Z kolei przywrócenie prawidłowego pH odczuwamy jako przypływ energii i sił witalnych, poprawę kondycji i stanu skóry oraz wzrost optymizmu i radości z życia.



Terapia sokami

Sokoterapiazostała uznana za jedną z najskuteczniejszych metod detoksykacji organizmu. Udowodniono też jej niebagatelny wpływ w walce z różnymi schorzeniami. Poza tym, w przeciwieństwie do większości modnych diet, temu rodzajowi terapii poddać się może praktycznie każdy.
Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków są nie tylko zbliżone do działania owoców i warzyw w czystej postaci, ale czasem wręcz je przewyższają. Ze względu na to, że świeżo wyciśnięte soki zawierają mniej błonnika, w schorzeniach takich jak choroba wrzodowa czy stany zapalne jelitsą zdecydowanie bardziej wskazane. Warto podkreślić, że soki zachowują pełnię witamin i składników mineralnych, natomiast nasycenie antyoksydantami i enzymami jest już uzależnione od sposobu wyciśnięcia soku.

Metoda Gersona

Świeżo wyciskane soki zadomowiły się już na dobre w dietetyce i medycynie. Terapia Gersona to alternatywna metoda walki z wieloma chorobami, największą jednak sławę zyskała dzięki sukcesom osiągniętym w walce z rakiem.Metoda ta, bazując na holistycznym traktowaniu człowiekagłówny nacisk kładzie na usuwaniu przyczyn i odnawianiu systemów obronnych organizmu, a nie na wyłącznymniwelowaniu skutków. Celem nadrzędnym jest przywrócenie samouzdrawiających zdolności organizmu. Dążenie do tego celuopiera się na działaniu świeżo wyciskanych soków owocowo-warzywnych, ekologicznym jedzeniu, odpowiednio dobranej suplementacji, lewatywach z kawy i kompleksowej detoksykacji organizmu.
Regularne dostarczanie enzymów, witamin, składników odżywczych i minerałów (pod postacią świeżo wyciskanego soku) skutkuje rozbiciem chorych tkanek, a następnie wypłukaniem ich dziękiregularnym lewatywom.

Zalety soków z wyciskarki

Wyciskarki wolnoobrotowe pozyskują sok poprzez miażdżenie ślimakiem i powolne przecieranie składników przez sito. Dzięki tak zorganizowanemu procesowi zachowujemy maksimum wartości odżywczych i enzymów zawartych w owocach i warzywach, a uzyskany sok nie jest spieniony i nie rozwarstwia się tak szybko jak sok otrzymany np. z tradycyjnej sokowirówki.

Wyciskarka do soków – dobra inwestycja?


Inwestycja w zdrowie zawsze jest dobra! Decydując się na zakup wyciskarki (http://sokowo.pl/wyciskarki-do-sokow/ )warto zwrócić jednak uwagę na niektóre parametry. Ilość obrotów – w tym wypadku wyjątkowo im mniej, tym lepiej. Obroty 70-90/min i mniejsze są charakterystyczne dla wyciskarki wolnoobrotowej. Przy równoczesnej sporej mocy silnika i słusznej wadze wyciskarki możemy mieć pewność, że bez ryzyka uszkodzenia sprzętu i gonienia go po całej kuchni wyciśniemy sok nawet z twardych produktów (korzeń imbiru, nasiona, orzechy).

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam owoce i warzywa w każdej postaci, a soki już szczególnie :) Moje ulubione to zdecydowanie pomarańcze i pomidorki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wyciskane soki i koktajle! :)
    Dodaję do obserwowanych i zapraszam do mnie:
    onlymomcanjudge.blogspot.com
    ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja szaleje za taka z philipiaka. Ma wygodny w użyciu kształt i dobrze opanowany szczelny system wyłapywania odpadków. Urzekła mnie też szybkość działania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham świeże soczki! Szkoda, że nie mam na tyle czasu, by je przygotowywać codziennie:) A diety Pani Dąbrowskiej jeszcze nie próbowałam, choć brzmi zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super temat:) ja ostatnio jestem zafascynowana właśnie jedzeniem wszystkiego wyłącznie 'na surowo'...zgłębiam temat i dokształcam się, czytam fajnego bloga, którego też polecam: http://centrumwitalnosci.pl/.Z tego, co wiem, to szczególnie w Rosji temat 'syrojedyeniya' (czyli jedzenia pokarmów wyłącznie w surowej postaci) ma spore grono zwolenników.

    OdpowiedzUsuń