sobota, 18 marca 2017

„Dieta Smart Food” - recenjza



Dzisiaj na blogu recenzje książki „Dieta Smart Food” zbiorowego  autorstwa Eliany Liotty, Piera Giuseppe oraz Lucilli Titta. Na wstępie należy zaznaczyć, że słowo dieta nie oznacza, że mamy do czynienia z poradnikiem w stylu „schudnij 10kg w miesiąc jedząc tylko kiszoną kapustę”, dieta w tytule tej pozycji oznacza styl odżywiania, który przyjmujemy na całe życie, a warto bo żywienie w niej opisane ma to życie znacznie wydłużyć i poprawić jego jakość! 


Czy wiedzieliście, że jedząc konkretne produkty możemy uaktywnić pewne geny, a inne uśpić? Np. uaktywnić gen młodości, a uśpić ten odpowiedzialny na procesy starzenia? Pewnie nie. Z tej książki dowiecie się dokładnie jak owy proces aktywacji/ uśpienia genów zachodzi . Dowiecie się tego na początku książki, tutaj należy się najbardziej skupić ponieważ sprawy genetyki nie są najprostsze, ale tutaj wyjaśnione w miarę prostym językiem.

Poniżej jedne z rysunków w książce:



Kolejna ciekawostka jaką znalazłam w tej lekturze: skąd wziął się gen odpowiedzialny za gromadzenie tłuszczu: otóż jako ludzie pierwotni często głodowaliśmy i natura wyposażyła nas w gen, który w skrajnych sytuacjach dłuższego postu nie pozwalał za bardzo spadać tkance tłuszczowej. Niestety ten gen działa do dziś, mimo, iż większość z nas ma codziennie dostęp do pełnej lodówki i uczucie głodu jest nam raczej obce. Dlatego możemy mieć problemy ze zrzuceniem nadprogramowych kilogramów. Wszystko w imię przetrwania jakie owy gen stara się nam zapewnić.

Książka oprócz problemu nadmiernych kilogramów porusza też temat starzenia się i długowieczności.Dowiadujemy się, że starzenie się jest skutkiem ubocznym działania pewnych genów, ale nie ma się co martwić ponieważ geny te da się wyciszyć za pomocą uwaga : POSTU, wygląda na to, że im mniej jemy tym lepiej się czujemy i dłużej żyjemy, ale nie martwcie się jest też ALTERNATYWA, bo wiadomo jedzenie to radość i nikomu nie uśmiecha się z niego rezygnować.
W książce wymienione są produkty, których spożywanie działa na nasze ciało podobnie jak post, czyli wycisza geny odpowiedzialne za gromadzenie tłuszczu i postępowanie procesów starzenie się organizmu.


  
W książce oprócz tych naukowych nowości znajdziemy także banalne prawdy znane każdej osobie, która chociażby liznęła tematu zdrowego odżywiania, czyli :unikanie złych tłuszczy i Fast foodów, cukru i postawienie na aktywność fizyczną jako sposób na długie życie w zdrowiu.

Jak starzenie się i gromadzenie tłuszczu są od siebie zależne? Ano tak, że jeżeli nie gromadzimy tłuszczu w tkance tłuszczowej  powstaje mniej hormonów i substancji zapalnych, które odpowiadają np. za powstawanie nowotworów. 

O ile początek książki wymaga pewnego skupienia to resztę czyta się lekko. Autorzy podają listę 30 produktów, których jedzenie powoduje podobne korzyści jak post, czyli spowalnia procesy starzenia i zapobiega gromadzeniu się tkanki tłuszczowej.
W dalszej części książki znajdziecie tez rozdział „fakty i mity” o pewnych popularnych produktach oraz z rozdział podpowiadający jak komponować posiłki wg schematu smart food.

Żeby uchylić rąbka tajemnicy wśród produktów SMART FOOD znajdują się miedzy innymi: czosnek, kurkuma, jabłka, owoce leśne, orzechy . Powiecie, że banalne i ,że każdy zna te produkty i wie, że są zdrowe, ale co powiecie o radicchio czy kaki . Nie brzmi już tak znajomo prawda? Warto dowiedzieć się więcej i po to odsyłam was do lektury :)

4 komentarze:

  1. Ooooo muszę zaopatrzyć się w tę książkę. Może być całkiem fajna. Od niedawna staram sie zdrowo odżywiać i dużo czytam. Wciąż jednak wiele nie wiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pesto, zaopatrzyłaś się już w tą książkę ? Recenzja jest bardzo interesująca.

      Usuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaciekawiłaś mnie ta książka dzięki Twojej recenzji. Przyda mi się w mojej codziennej diecie :)

    OdpowiedzUsuń