czwartek, 13 lipca 2017

LETNIA SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I BRZOSKWINIĄ




To jeden z kilku fajnych przepisów, który został mi po nieudanej przygodzie z dietą Ewy Chodakowskiej z Bebio (link do posta z recenzją). 


Super pomysł na lekką sałatkę na słodko. Fajnie sprawdza się jako drugie śniadanie.
Zmodyfikowałam lekko składniki i ich proporcje.

Potrzebujemy:
-80 g szpinaku
- 100 g brzoskwini lub nektarynki (myślę, że truskawki też by pasowały)
-15 g płatków migdałowych

Na dressing:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
-1 łyżeczka miodu
-1 łyżka soku z cytryny
- szczypta pieprzu

Przygotowanie:
Szpinak umyć i pozbawić łodyżek (mnie osobiście wkurzają i zawsze je obrywam). Wrzucić do miski, pokroić brzoskwinie w kostkę. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i dodać do sałatki.

Dressing:
Ja przygotowują w słoiczki. Wszystkie składniki wrzucamy do małego słoiczka, zakręcamy i energicznie potrząsamy do połączenia składników. Polewamy sałatkę.

MAKROSY:  265 kcal, B: 6, W:17, T:18



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz