wtorek, 11 lipca 2017

NISKOKALORYCZNY TRUSKAWKOWY KEKS

Przepis pochodzi z bezpłatnej gazetki Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety, którą za darmo możecie ściągnąć TU.



Robiliśmy go już 3 razy w sezonie truskawkowym. Ciasto jest pyszne, lekkie, wilgotne i znika w mgnieniu oka. Jako, że sezon truskawkowy już się skończył planujemy zrobić keks w wersji z borówkami lub nektarynkami - myślę, że będą tu świetnie pasować.

Kawałek ciasta to  tylko 85 cal.

Potrzebujemy:

- 100 g mąki orkiszowej (u nas pełnoziarnista)
- 50 ml mleka (u nas kokosowe)
-50 ml jogurtu naturalnego
-3 jajka
-40 g ksylitolu
-aromat waniliowy lub naturalną wanilię
-200 g truskawek bądź innych owoców

Jak to zrobić:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. W misce łączymy: żółtka, wanilię lub aromat, jogurt, mleko, ksylitol i mąkę.
Ubite białka łączymy delikatnie z uzyskaną masą.
Masę wlewamy do formy (u nas silikonowa więc nie ma potrzeby wykładania jej papierem). Kiedy wlejemy już połowę ciasta dodajemy warstwę truskawek. Przykrywamy pozostałą częścią ciasta i znów układamy resztę truskawek.
Pieczemy ok 40 min w 180 st.




W przepisie nic nie zmieniałam bo jest idealny. Jedyne z czym można by pokombinować to inne owoce. Można też dodać kakao jeśli chcemy, żeby ciasto smakowało czekoladowo.

Niedługo będziemy testować te opcje.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. =D

    ~ A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń