środa, 19 lipca 2017

WYSOKOBIAŁKOWE PLACUSZKI TWAROGOWE


Pyszne placki z twarogu i mąki gryczanej, świetne na śniadanie. Jeżeli lubicie pankejki, a macie dość kombinacji typu: płatki owsiane, jajko i banan/jabłko polecam spróbować tych placuszków. Nie są słodkie, ale mają fajny serowy smak i fajnie się komponują z owocami.

WYSOKOBIAŁKOWE PLACUSZKI TWAROGOWE


Przepis pochodzi z książki Natalii Gacki „Dieta Fit”, chociaż ja zmieniłam trochę proporcje pod swoje potrzeby oraz zmodyfikowałam sposób przygotowania.

WYSOKOBIAŁKOWE PLACUSZKI TWAROGOWE

Oto składniki na 6 placuszków:  519 kacl, B:39, W:32, T:25:

-160 g twarogu półtłustego
-1 duże jajko
-kakao 5 g (łyżeczka)
-mąka gryczana (20g)
-wiórki kokosowe (10g)
- szczypta proszku do pieczenia (w przepisie nie ma ale ja zawsze dodają trochę)
-owoce (u mnie 90g nektarynki i 15g borówek)
- olej kokosowy 5g (łyżeczka)

Twaróg rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao i wiórki. Dokładnie mieszamy. W oryginalnym przepisie formujemy małe placki, na które nakładamy owoce i układamy na papierze do pieczenia, pieczemy w piekarniku ok. 20 min w 180 st. Ja wolałam placuszki przygotować tak jak zawsze to robię w przypadku tego typu przepisów czyli usmażyć na patelni: rozpuszczamy na patelni olej kokosowy, wylewamy masę formując małe placuszki i smażymy po kilka minut z każdej strony. Owoce ułożyłam już na usmażonych plackach. 
WYSOKOBIAŁKOWE PLACUSZKI TWAROGOWE

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Chyba obok żadnych placuszków nie przeszłabym obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przepysznie ! Muszę zobaczyć jak smakują ! Dzięki za pomysł ! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie placuszki, a te naprawdę zachęcają do spróbowania <3
    Z chęcią będę zaglądać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. That looks delicious! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń