wtorek, 9 stycznia 2018

PASTA Z INDYKA I SUSZONYCH POMIDORÓW

Dzisiaj na blogu propozycja urozmaicenia kanapek - pasta z indyka. Doskonała na redukcji, wysokobiałkowa. Plusem przepisu jest to, że można go modyfikować wedle upodobania. Podstawą pasty jest drób (kurczak/indyk) oraz twaróg. Dodatki dobieramy wg. uznania.


Oto nasza ulubiona wersja:

Potrzebujemy:

- 150 -200 g indyka ugotowanego na parze lub smażonego na patelni grillowej bez tłuszczu
- 60 g twarogu półtłustego
- 5 sztuk suszonych pomidorów
- ząbek czosnku
- 1/2 cebuli (u nas pokrojona w półksiężyce i upieczona z odrobiną oliwy i przyprawami w piekarniku - daje fajny lekko wędzony posmak)
- sól, pieprz, chilli, papryka słodka, papryka ostra
- łyżka oliwy z oliwek
- ewentualnie łyżka czy dwie jogurtu naturalnego żeby łatwiej się blendowało lub po prostu więcej oliwy
- szczypiorek


Jak to zrobić:

Ugotowanego indyka kroimy na małe kawałeczki, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników oprócz szczypiorku. Blendujemy. Na koniec dodajemy szczypiorek i mieszamy.

Jeśli macie ochotę na pyszny chleb na zakwasie ze zdjęcia zapraszam do skorzystania z naszego PRZEPISU.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. o, fajna opcja, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Polecamy. Fajny dodatek do chleba, a jeśli chleb włąsnej produkcji to już mega :)

      Usuń