Instagram Follow on Instagram

poniedziałek, 26 lutego 2018

Orientalna Wołowina z makaronem ryżowym

Dawno nie było żadnego przepisu w Wołowiną dlatego dzisiaj pomysł na fajny orientalny obiad czyli Wołowina z makaronem ryżowym w Tajskim stylu. 

Składniki :
W naszym przypadku wyszły trzy bardzo spore porcje każdy był mega najedzony :)
- 3 steki z antrykotu
- sos sojowy
- 3 papryki
- pół pora
- jedna duża marchewka
- imbir 
- czosnek 
-miód 
- tabasco 
- makaron ryżowy (1,5 paczki na 3 osoby) 
- oliwa z oliwek 

Przygotowanie :

Kilka godzin przed smażeniem albo dzień wcześniej najlepiej przygotować wołowinę. 

Mięso kroimy w paski i marynujemy w tartym imbirze, sosie sojowym i czosnku. Po paru godzinach wyjmujemy mięso i smażymy je na patelni. 
Po pewnym czasie smażenia (około 20 - 30 min) dodajemy paprykę, pora i marchewkę i dalej smażymy do miękości warzyw i mięsa. 

Opcjonalnie możemy dodać jeszcze miód, sos sojowy i tabasco (jeśli chcemy by wołowina była ostrzejsza) 
Na samym końcu makaron ryżowy zalewamy wrzatkiem i czekamy jakies 3-5 min aż się zaparzy. Następnie odcedzamy makaron i dodajemy do mięsa. Wszystko jeszce chwilę smażymy i gotowe  :)
 


Smaczengo :) 

1 komentarz:

  1. Pyszne, zdrowe i przede wszystkim fit:) Uwielbiam tajską kuchnię i na pewno wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń