Instagram Follow on Instagram

czwartek, 31 maja 2018

Wędzona makrela z dodatkami i kaszą jaglaną


Dzisiaj przepis, którego królem będzie jedna z najpopularniejszych wędzonych ryb w Polsce czyli makrela :) O tym jak ryby potrzebne są w diecie nie trzeba nikomu mówić. Są bardzo dobrym źródłem białka, tłuszczy oraz kwasów omega. Dodatkowym atutem makreli jest jej cena ponieważ jako jedna z nielicznych ryb jest w bardzo przystępnej cenie. Jest zdecydowanie tańsza na przykład od łososia co nie zmienia faktu, że jego też od czasu do czasu powinniśmy mieć w swojej diecie :) 

Ale wracając do naszego przepisu : 

POTRZEBUJEMY:

Kasza jaglana -  (70 g)
Pomidory suszone - (55 g)
Oliwa z oliwek -  (7 g)
Makrela wędzona -  (65 g) możecie też użyć innej wędzonej ryby albo na przykład kawałków smażonej bardzo duży wybór ryb i owoców morza znajdziecie w Makro https://www.makro.pl/swiat-produktow/ryby-makro
Ser typu feta - (40 g)
Mieszanka warzyw "włoska" -  (160 g)
Czosnek -  (5 g)
Mix sałat -  (25 g)
Zioła prowansalskie -  (1 g)





 PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę gotujemy 20 min.
2. Warzywa dusimy na oliwie z oliwek.
3. Makrelę obieramy ze skóry i ości, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki.
4. Do podduszonych warzyw dodajcie pokrojone suszone pomidory, pokrojoną fetę, kawałki makreli, czosnek wyciśnięty przez praskę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz.
5. Całość podawajcie z kaszą i udekorujcie listkami sałaty







Jeśli lubicie przepisy z rybami i owocami morza to polecamy Wam fajnego bloga z przepisami o tej tematyce znajdziecie tutaj --> http://rybyswiata.pl/

Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz