Instagram Follow on Instagram

niedziela, 4 listopada 2018

Gryczana Szarlotka - Przepis :)

Dzisiaj mamy dla Was propozycje na smaczną gryczaną szarlotkę :)

SKŁADNIKI:

- Jabłka 8 średnich sztuk
- Mąka gryczana 160g 
- Mąka ziemniaczana 80g
- masło klarowane 60g
- odżywka białkowa 50g
- 3 jajka
- ksylitol 40 g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- szczypta soli i cynamonu
- orzechy włoskie - 2 garści


Przygotowanie:
  • Jabłka obrać i pokroić w kawałki następnie dajemy na patelnie i dusimy z odrobiną wody z cynamonem.
  • Obie mąki wymieszać w misce i dodać 20 g ksylitolu i łyżeczkę proszku do pieczenia.
  • Ożwykę białkową wymieszać z wodą tak by powstała konysytencja kisielu.
  • Rozpuścić masło klarowane.
  • Do suchych składników dodać żółtka i rozpuszczone masło, wyrobić ręką. Konsystencja ciasta ma być sypka (ciasto ma sie kruszyć)
  • Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić dno i boki ciastem (1/3 ciasta zostawić do posypania na wierzch).
  • Nałożyć jabłka, na to odżywke białkową, białka ubić z odrobiną soli i 20 g ksylitolu, wyłożyć na warstwę odżywki białkowej.
  • Orzechy posiekać i posypać warstwę białek i na to pokruszyć resztę ciasta.
  • Piec 50 min w 175 stopniach.



Smacznego :) 



6 komentarzy:

  1. o jejku, a taką mam ochotę na szarlotkę ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką szarlotkę :D <3 Według mnie najlepiej do tego przepisu nadaje się mąka gryczana melvit. Idealna do wszelkiego rodzaju wypieków.

    OdpowiedzUsuń